Skap en klokke – Skapklokke (DIY)

Bokhyller finnes i alle mulige utforminger, høye. lave, smale, brede og i ulike fargekombinasjoner. Dette er kanskje blant de møblene i et hus som er vanskeligst å velge blant. Veggen vi har satt en bokhylle på i stua har lenge vært tiltenkt dette formålet, men vi har lenge lett uten helt å finne «hylla» vi ønsker på denne veggen, så den har stått tom en stund. De bokhyllene som gjorde litt ekstra ut av seg var gjerne alt for dyre alternativer.

Omsider falt valget på det åpenbare(?). Det ble en IKEA-hylle som vi heller kunne gi en personlig touch. Vi kommer tilbake med et blogg-innlegg med detaljer vedrørende sammensetningen og tilpasningene som måtte til for å få bokhyllen slik vi ønsket.

Men dette blogginnlegget skal konsentreres rundt en av de mest synlige endringene vi har gjort med bokhyllen. «Vi burde gjort noe med den litt kjedelige skapdøren der» er sitatet fra Mette som utløste vår ide om å integrere en klokke i den ene skapdøren:

Dette trenger du:
– En skapdør (Vi har brukt en høyglans dør i hvit for IKEA Bestå-serien)
– Urverk og visere (Vi har demontert en stor IKEA Bravur klokke)
– Drill og 8 mm bor.
– Skrutrekker
– Håndoverfres med tilbehør.
– Blyant
– Tommestokk/målebånd

Da skapdøren vi benyttet var 60 cm bred trengte vi relativt lange visere for vår skapklokke. Vi har lett i hobbyforettninger og andre typer butikker etter dette. Men de viserene vi fant var gjerne av det kortere slaget. Men f.eks. Clas Ohlson har iallefall både urverk og visere.

Men da vi som nevnt trengte lengere visere valgte vi å kjøpe en stor klokke hos IKEA for demontering. Valget falt på BRAVUR som er en klokke som er hele 61cm i diameter.

På baksiden av klokken kan man se urverket. Men for å få av urverket må viserene tas av. For å få løs viserene på BRAVUR må glasset på klokken vekk. Dettte løsnes enkelt vel å skru ut fire skruer rundt på den krommede kanten på forsiden. Ved å løfte av denne kanten og glasset kommer man direkte til på innsiden av klokken.

Når man skal løsne viserene må man være litt forsiktig da disse er av ganske tynt metall og lar seg lett bøye. Men det er bare å ta i litt innerst på viserene og løfte de rett opp. Pass på så den lille «knappen» som går igjennom sentrum av viserene og forbinder de med urverket ikke forsvinner når denne samtidig løftes opp.

Nå gjenstår det bare å skru av en liten mutter på urskiven som holder urverket fast i skiven. Denne løsnes enkelt med fingrene. Da er urverket løst. Pass godt på de små delene.

Så gjaldt det å finne senter på skapdøren der viserene skulle sitte. Dette gjorde vi enkelt med å måle begge diagonalene på fremsiden av skapdøren og markere senter.

Vi borret så et 8mm hull (fra framsiden for å ikke «sprenge» ut høyglansbelegget).

Skapdøren er i utgangpunktet alt for tykk for navet i urverket. Urskiven i Bravur var bare 1 mm tykk. Så for å i det hele tatt kunne bruke urverket måtte vi få felt dette inn i skapdøren. For dette formålet gikk vi til anskaffelse av en håndoverfres, et elektoverktøy som finnes i alle mulige prisklasser. Da dette ikke er noe har behov for så veldig ofte (les: aldri har hatt behov for inntil nå) så gikk vi for en veldig rimelig variant på Clas Ohlsson.

Før vi satte i gang med håndoverfresen så merket vi av et område rundt urverket på baksiden av skapdøren. Urverkets nav gikk nå ned i hullet vi hadde borret. Så satte vi streken litt i ytterkant av urverket slik at det blir litt romslig når dette settes på plass.

Vi justerte skjæret på håndoverfresen slik at dette gikk så dypt i skapdøren at det bare var 2mm igjen foran på døren. Så var det bare å frese ut området som var merket av bak på skapdøren.

Så gjestod det kun sette urverket på plass inne i skapdøren, skru på mutteren og presse på viserene igjen.

På bildet under til venstre ser du urverket montert inne i skapdøren. Og under til høyre ser du det ferdige resultatet.