Fjerning av trær

Vi lot det stå igjen en del trær på tomta, etter å ha fjernet ca. 2100 trær/busker allerede (ca. gj.snittlig 5 trær pr kvadratmeter, på halve tomta). Dette gjorde vi i håp om å kunne spare litt naturlig vegetasjon. Men for å kunne få plass nok til sprenging, graving og ikke minst maskinene til formålet har sett oss nødt til å kutte ned nesten all vegetasjon på tomta. Mye av arealet må uansett bearbeides pga. at det er så bratt. Men for hvert tre vi kutter ned så brenner det i hjertet til den kjære landskapsarkitekten jeg bor sammen med  ….. Pjatt….pjatt…..tilbake til historien:

Jeg var i dag tidlig en liten tur innom Rånåsfoss og slo av et prat med grunnentreprenøren, og han nevnte at han helst så at jeg fjernet en del flere trær fra tomta. – Ok, tenkte jeg. Vi er i midten av mars, det er ca. 60 cm. snø over hele tomta, den er bratt og det blir fort mørkt på kvelden. Men…men… jeg får gjøre et forsøk.

Så etter å ha kastet i meg en middag rett etter jobb lastet jeg opp bilen med motorsag og annet nødvendig utstyr.

Jeg kappet ned tre etter tre i konkurranse med lyset ettersom sola var godt på vei ned i horisonten da jeg ankom tomta ca. kl. 17:30. Jeg kavet rundt i snøen med en snøskuffe i fokant for å grave meg ned til akseptabelt nivå for kutting, iallefall på de største trærne. Puh…. med råtten og våt snø til opp på lårene var jeg allerede begynnt å bli ganske våt i tøyet….. og det allerede før arbeidet hadde startet.

Det føltes som en desperat kamp der jeg sleit meg gjennom snøen……. for det siste jeg ville var å gå rundt i mørket med en motorsag….. grøss! Først etter å ha kappet ned rundt 100 trær/busker i størrelsen 5-20 cm. i diameter begynte det å bli mørkt. Men arbeidet var jo ikke akkurat ferdig selv om trærne var nede. Nå begynte arbeidet med å samle sammen alt så det ikke lå i veien for grunnarbeidene. Du må gjerne prøve å drasse og dra på 5-6 meter lange trær på tvers av en skrå tomt med 60 cm. råtten snø. Det er ikke moro!!

Det ble mørkere og mørkere, og mindre og mindre moro å til stadighet sette fast foten i kvist under snøen når jeg var i godt driv nedover tomta med et tre under hver arm. At jeg ikke brakk et bein eller to er utrolig.

Så ca. 3 timer (føltes som 8 timer) etter ankomst hadde jeg fått samlet alt i to store hauger og det var på tide å pakke sammen utstyret. Det var da jeg angret på at jeg, tross for at svigermor nevnte det rett før jeg dro, ikke hadde husket å ta med meg en hodelykt. Det var bekkmørkt, fremdeles mye snø og ca. 857 kvadratmeter med tomt å lete etter utstyret på. Etter litt om og men hadde jeg klart å fomle meg frem til alt utstyret og kursen ble satt mot nærmeste bensinstasjon! For det å ta med seg drikke når man skal drive med fysisk arbeid i flere timer er bare dumt